İLÇELER

Akşehir

TÜRK İSLAM ÖNCESİ DÖNEM

Tarih boyunca hep önemli bir yerleşim, ticaret, kültür merkezi olan Akşehir’e ait ilk arkeolojik bulgular Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Etiler zamanında Akşehir’in adı THYMBRİON’ dur. Zamanla Frikya egemenliğine daha sonra Anadolu ‘ da egemenlik kuran Lidyalılar’ ın yönetiminde kalan Akşehir’in önemi daha da artmıştır. “Krallar Yolu” Akşehir’ den geçmektedir. Akşehir , İ. Ö. III. yüzyılda, PHİLOMELİUM ” Bal Sevenler ” adıyla anılmaya başlanmıştır. Pers ve Hellenistik dönemlerden sonra kent, Roma daha sonra da Bizans egemenliğine geçer.

SELÇUKLULAR VE OSMANLILAR DÖNEMİ

Araplar Akşehir’i, beyaz çiçek açmış elma ve erik ağaçlarının görüntüsünden dolayı “Belde-i Beyza” (Beyaz Şehir) olarak anmışlardır. Ancak sonra Anadolu’ya yayılan Türkler, Kutalmışoğlu Süleyman Şah komutasında kenti almışlardır. Haçlı Seferleri, Selçuklu taht kavgaları, Moğol istilası sıralarında sürekli savaşlar yaşayan Akşehir (Akşar) büyük yıkımlar yaşamak zorunda kalmıştır. 1381 yılında Padişah Murat Hüdavendigâr’a satılarak Osmanlı egemenliğine girerse de Y. Beyazit’in Timur’ a yenilmesi ile Moğollar’ın, Fetret döneminden sonra Karamanoğulları’ nın eline geçer. Nihayet Fatih Sultan Mehmet 1467 yılında Akşehir’i fethederek Osmanlı topraklarına katar. 19.YY .sonlarında Akşehir’de Kaymakanlık yapan Bereketzade İsmail Hakkı’nın hatıralarında verdiği bilgilere göre; Akşehir’in çevre kasabalarıyla birlikte (Cihanbeyli, Doğanhisar vb.) 50.000′ den fazla nüfusu vardır. Türkler, Yörükler, Kürtler, Ermeniler, Rumlar vd. diğer milliyetlerden insanların birarada yaşadığı sosyal ve ekonomik bakımdan canlı, bir merkezî yerleşme birimidir.

KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ
(Garp Cephesi KaraRgahı)

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 1922 yılı ağustos ayında, Akşehir’deki Garp Cephesi Karargahında Büyük taarruz için yapılan toplantıdan sonra, şehir içinde yaptıkları gezinti sırasında.

Kurtuluş Savaşımız’ ın dönüm noktası Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra,18 Kasım 1921 tarihinden itibaren Garp (Batı) cephesi karargahı Akşehir’e yerleşir. Kumandan İsmet (İnönü) Paşa TBMM’den ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’dan aldığı emirlerle Büyük Taarruz’un hazırlıklarını 9 ay boyunca Akşehir’de yapar. Akşehir, bir anlamda sinesinde Büyük Taarruz’u doğuma hazırlar. M.Kemal Paşa’ nın da katılımıyla son hazırlıklar tamamlanır ve 24 Ağustos 1922 tarihinde, Batı Cephesi Karargahı ve bağlı kuvvetlerimiz Büyük Taarruz için Akşehir’den Afyon’a doğru hareket ederler. Ünlü yazarımız, hemşehrimiz merhum Tarık Buğra, Küçük Ağa romanında işte o günlerin Akşehir’ini anlatmıştır. 24 Ağustos her yıl Akşehir Onur Günü olarak coşkuyla kutlanır.

Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi Karargahı olarak kullanılan tarihi bina, bugün müze olarak hizmet veriyor

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu